Η διαμεσολάβηση είναι μια δυναμική διαδικασία που παράγει διαρκώς ειδήσεις. Στην ενότητα της Ενημέρωσης μπορείτε να διαβάσετε νέα από τον κόσμο της διαμεσολάβησης, να παρακολουθείτε τις πρωτοβουλίες του συνδέσμου μας και να αναρτάτε άρθρα σας σχετικά με τη διαμεσολάβηση για την ενημέρωση των συναδέλφων και των πολιτών.

                                                                               ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ Μιχάλη Καλογήρου, σύσκεψη εργασίας με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελλήνων Διαμεσολαβητών και της Ελληνικής Ένωσης Διαμεσολαβητών, στο πλαίσιο διαβούλευσης για το θέμα της διαμεσολάβησης. Οι εκπρόσωποι των διαμεσολαβητών είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν στον Υπουργό τις απόψεις τους για τις αναγκαίες νομοθετικές βελτιώσεις με αφορμή και την γνωμοδότηση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση.   

Ο Υπουργός ζήτησε από τους διαμεσολαβητές την άμεση υποβολή γραπτού υπομνήματος σχετικά  με τις θέσεις και προτάσεις τους, επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του να ενισχύσει την προβολή του θεσμού της διαμεσολάβησης όπως ισχύει από τον Ιανουάριο του 2018, αλλά και ειδικότερα να επισπεύσει την εφαρμογή της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης του άρθρου 182, μετά από τις απαραίτητες διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

 

Από την πλευρά τους, οι διαμεσολαβητές δήλωσαν ικανοποιημένοι από την πρωτοβουλία του Υπουργού και επανέλαβαν τη δική τους δέσμευση να συμβάλλουν με κάθε τρόπο στις απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές προκειμένου η υποχρεωτική διαμεσολάβηση να εφαρμοστεί όσο το δυνατόν συντομότερα αλλά και αποτελεσματικότερα στην πράξη προς όφελος της κοινωνίας.

 

Θεσσαλονίκη 29.6.2018

 

 

 Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Διαμεσολαβητών εν όψει της συνεδρίασης της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τη συνταγματικότητα της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης υπέβαλε σημείωμα που περιλαμβάνει πρακτικά και νομικά επιχειρήματα καθώς και νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπέρ της συνταγματικότητας της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης. 

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Διαμεσολαβητών έχει εκφράσει εξ αρχής τη στήριξή του στο ν.4512/2018 που εισάγει την υποχρεωτική διαμεσολάβηση σε τομείς διαφορών, θέση που υποστήριξε τόσο στη δημόσια διαβούλευση όσο και από το βήμα της Βουλής στην ακρόαση φορέων. 
Ακολουθεί το κείμενο που υποβλήθηκε: 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΕΔΙ

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Διαμεσολαβητών εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση σε σχέση με την απόφαση της διοικητικής ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τη συνταγματικότητα της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης:

«Η διοικητική ολομέλεια του Αρείου Πάγου με χθεσινή της απόφαση έκρινε αντισυνταγματική την υποχρεωτική διαμεσολάβηση που εισήγαγε ο νόμος 4512/2018, χωρίς ακόμη να έχει γίνει γνωστό το σκεπτικό των δικαστών. Σε μια πρώτη ανάγνωση της είδησης οφείλουμε να επισημάνουμε την οριακή πλειοψηφία με την οποία κρίθηκε η αντισυνταγματικότητα, 21 υπέρ 18 κατά, που σημαίνει πως 18 δικαστές έκριναν την υποχρεωτικότητα συνταγματική και να εκφράσουμε την έκπληξή μας για τα πιθανά επιχειρήματα που οδήγησαν σε αυτή την οριακή απόφαση σε ένα ζήτημα που έχει επιλυθεί ξεκάθαρα από το ευρωπαϊκό δικαστήριο υπέρ της συνταγματικότητας.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Διαμεσολαβητών για μια ακόμη φορά δηλώνει πως η υποχρεωτική διαμεσολάβηση είναι στο τραπέζι περισσότερο από κάθε άλλη φορά, σε πείσμα όσων αρνούνται την πρόοδο και δεν μπορούν να διακρίνουν το άμεσο κοινωνικό όφελος για την κοινωνία και ζητάει από την κυβέρνηση, α) να μην κάνει πίσω στο θέμα της υποχρεωτικότητας που αποτελεί τον μόνο τρόπο να λειτουργήσει η διαμεσολάβηση στη πράξη στη χώρα μας και β) να αναγνώσει με προσοχή την απόφαση της ολομέλειας και να κάνει τις απαραίτητες βελτιώσεις χωρίς ωστόσο να μειώσει την ήδη πολύ χαμηλή αμοιβή των διαμεσολαβητών.»

 

Από το γραφείο τύπου του ΣΕΔΙ

 

http://www.kathimerini.gr/972349/article/epikairothta/ellada/syndesmos-ellhnwn-diamesolavhtwn-yper-ths-efarmoghs-ths-diata3hs-gia-thn-ypoxrewtikh-diamesolavhsh

http://athina984.gr/wp-site/2018/06/29/syndesmos-ellinon-diamesolaviton-yper-tis-efarmogis-tis-diataxis-gia-tin-ypochreotiki-diamesolavisi/

https://www.google.gr/amp/www.capital.gr/epikairotita/3302314/diamesolabites-pros-kubernisi-min-kanete-piso-sto-thema-tis-idiotikis-mesolabisis?amp=true

 

Πρωί, στον χώρο των Δικαστηρίων, λίγο πριν από ένα «δύσκολο» Δικαστήριο. Η ένταση των διαδίκων εμφανής στις εκφράσεις του προσώπου τους, στις κινήσεις τους, στις φωνές τους. Τα συναισθήματά τους σαν χείμαρρος έτοιμα να παρασύρουν το ο,τιδήποτε στο πέρασμά τους. Βλέπετε, όλες οι διάδικες πλευρές θεωρούν πως έχουν δίκιο και πρέπει οπωσδήποτε να το βρουν. Και είναι αλήθεια. Έχουν δίκιο. Όλοι.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 17 Ιανουαρίου 2018, ο νόμος 4512/2018 ο οποίος περιλαμβάνει στα άρθρα 178-206 το νέο πλαίσιο για την διαμεσολάβηση.

Η ισχύς των παραπάνω διατάξεων είναι άμεση (από τις 17 Ιανουαρίου), εκτός από το άρθρο 182 περί υποχρεωτικότητας, το οποίο τίθεται σε ισχύ εννέα (9) μήνες από τη δημοσίευση νόμου.  

Ποιες διαφορές υπάγονται σε υποχρεωτική προσπάθεια επίλυσης με διαμεσολάβηση (επί ποινή απαραδέκτου της συζήτησης του ενδίκου βοηθήματος):

Παρακολουθήστε την τοποθέτηση του Συνδέσμου Ελλήνων Διαμεσολαβητών στη Βουλή σχετικά με την υποχρεωτικότητα της Διαμεσολάβησης

                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  

Συνδέσμου Ελλήνων Διαμεσολαβητών

Δικηγόροι και Διαμεσολαβητές μαζί για την επιτυχία της διαμεσολάβησης

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Διαμεσολαβητών, διακηρύσσοντας για μια ακόμη φορά την πάγια θέση του για την κοινωνική χρησιμότητα της υποχρεωτικής προσπάθειας επίλυσης με διαμεσολάβηση πριν την προσφυγή στα δικαστήρια αναφέρει πως:

                                               ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

                                                                                                  ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ

 

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ 

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Διαμεσολαβητών προσκλήθηκε και συμμετείχε την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου στην ακρόαση φορέων που πραγματοποιήθηκε από τις διαρκείς επιτροπές της Βουλής στην αίθουσα της ολομέλειας με θέμα την κατάθεση προτάσεων για το συζητούμενο πολυνομοσχέδιο, εκπροσωπώντας τους Έλληνες διαμεσολαβητές.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
του Συνδέσμου Ελλήνων Διαμεσολαβητών


Η υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης φέρνει την οικονομική και γρήγορη επίλυση διαφορών για χιλιάδες υποθέσεις

Τις τελευταίες ημέρες, ενόψει της ψήφισης του σχεδίου νόμου για τη διαμεσολάβηση έχουν διατυπωθεί επιχειρήματα που απέχουν από την πραγματικότητα. Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Διαμεσολαβητών συμβάλλοντας στην ορθή ενημέρωση της κοινωνίας διευκρινίζει:

Ο νέος νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών δημιουργεί για πρώτη φορά το περιβάλλον ρύθμισης του χρέους των επιχειρήσεων προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τρίτους.  Κάντε κλικ στο ΤΕΣΤ ΥΠΑΓΩΓΗΣ και μάθετε αν η επιχείρησή σας μπορεί να υπαχθεί στο νέο νόμο.   

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ ευχαριστεί θερμά όλους τους συναδέλφους για τη συμμετοχή τους στην online έρευνα με τίτλο «Αξιολόγηση & προοπτικές της διαμεσολάβησης στην Ελλάδα» η οποία ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες.